Elektro Piyano ve Akustik Piyano Arasındaki Farklar

Elektro Piyano ve Akustik Piyano Arasındaki Farklar

Elektro Piyano ve Akustik Piyano Arasındaki Farklar

Akustik ve elektro piyano arasındaki farklar müzik tutkunları için elbette çok önemlidir. Piyano türlerini bilmek ve aralarındaki farklara dikkat etmek, piyano satın alımı ve müzik eğitimi sürecini iyileştirir. Müzik insan ruhuna, zihnine ve gelişimine fayda sağlayan sınırsız bir kültürel alan. Müzik, özellikle de  piyano eğitimi, gençlerin ve çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimini olumlu yönde etkiler.

 

Piyano çalmak dil becerilerini, hafızayı, zekâ gelişimini ve yaratıcılığı geliştirir. Sadece bunlarla sınırlı da değil. Ayrıca , sosyal zekayı, zaman yönetimini, konsantrasyonu, disiplini, el – göz koordinasyonu ve en önemlisi analitik düşünme becerisini geliştiriyor.

 

Peki, piyano almak isteyen biri elektro piyano mu yoksa akustik piyano mu almalı? Aradaki farklar nelerdir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? İşte size uzmanından detaylı bilgi.

 

 

Akustik ve Elektro Piyano Özellikleri

 

Akustik piyano özellikleri;

 

·        1700’lü yıllarda tasarlanmış ve üretilmiştir. 88 tuştan oluşur.

 

·      Ağırlıklı olarak caz ve klasik müzik türlerinde kullanılır. (Ancak elbette sadece bunlarla sınırlı değildir.) 

 

·      Geniş gövdeli ahşap tasarıma sahiptir. Gövdenin iç kısmına yerleştirilen teknik parçalar sesin yumuşak ve dinamik tonlarda yükselmesini sağlar.

 

·      Mekanik tuş sistemine sahiptir; nazik bir dokunuşta bile yumuşak ve kaliteli bir ses yakalanmasını sağlar.

 

·      Akustik piyano teknik özellikleri ve yumuşak ses yapısıyla rahat çalınabilen piyano türüdür. İlk kez başlayacaklar için önerilir.

 

·      Gerek tasarımı gerekse ses sisteminin kalitesiyle çok uzun yıllar kullanılabilir.

 

 

Akustik piyanonun dezavantajları ise şöyledir;

 

Akustik piyano tasarımı ve yapısı gereği kolayca taşınabilen bir yapıda değildir. Elbette taşınabilir ama anlık istekle farklı bir yere götürüp kullanımız mümkün değildir.

 

Hatta öyle ki akustik piyano taşımak için özel eğitimli ve donanımlı kişiler, firmalar mevcuttur. Akustik bir piyanoyu taşıtmak istediğinizde muhakkak bu uzman kişilere başvurmalısınız. İnternette bulduğunuz herhangi bir nakliye şirketine akustik piyano taşıtmanız doğru değildir.

 

Akustik piyanolardaki pedallar genellikle sessizdir, ancak bazen pedal mekanizmalarından gürültü gelebilir. Ayrıca komşularınız, gün içinde bile piyano çalmanızdan rahatsız olabilir ve şikayet edebilir.

 

Ahşap malzemeden dolayı akustik tasarım hassastır. Isı ve nem değişiklikleri veya taşıma akort ayarını bozabilir. Değişim söz konusu olduğunda birtakım ayarların yapılması gerekebilir. Zira piyanist öğrenci de olsa bir profesyonel de olsa tahammül edemeyeceği kötü sesler duyabilir.

 

Akustik piyano akordu yapmak da gene özel eğitim, deneyim ve ekipman isteyen bir iştir. Yani piyanoya yeni başlayan birinin (hatta deneyimli bir piyanistin bile) kolayca yapabileceği sıradan bir iş değildir.

 

 

Elektro piyano özellikleri

 

·      1900’lü yıllarda üretilmeye başlanmıştır. 64, 76 ve 88 tuşlu seçeneklere sahiptir.

 

·      Gelişmiş bir teknolojinin ürünüdür. Ses ve performans açısından beklentiyi karşılar.

 

·      Elektronik sistemi sayesinde özel olarak bir akort istemez, başarılı sonuçlar sunar.

 

·      Elektro piyano kulaklık çıkışlarına sahiptir; istenilen saatte çalınabilir, ses yüksekliği ayarlanabilir. Bazılarında çift kulaklık çıkışı vardır. Böylece piyanoya yeni başlayan öğrenci ile öğretmen kulaklıkları takarak dışarıya ses çıkarmadan piyano dersi yapabilirler. (Örneğin evde veya yan dairede bir hastanın olması vb gibi zorunlu durumlarda ihtiyaç olabilir.)

 

·      Isı ve nem değişimlerinden etkilenmez, akort ayarına hiç ihtiyaç duymaz.

 

·      Çoğu elektro piyanoda hafıza vardır; çalınan eserleri kaydeder, daha sonra dinleme imkânı verir. Böylece çaldığınız parçaları tekrar dinleyip hatalarınız ve eksikleriniz görebilirsiniz.

 

·      Bazı elektro piyano modellerinde keman, çello, trompet, trombon, klarnet, horn, akordeon ve hatta davul sesleri, bateri ritimleri gibi farklı enstrüman sesleri de bulunur. Böylece piyano derslerinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

 

Elektro piyanonun dezavantajları ise şöyledir;

 

-       Bazı elektro piyanolarda bir akustik piyanonun sahip olduğu ultra tuş hassasiyeti yoktur. Roland, Korg, Arsenberg gibi kaliteli elektro piyano markalarının ürünlerinde ise bu farkı  anlamak mümkün bile değildir. (Özellikle de piyano öğrenmeye yeni başlayan bir öğrenci için...)   

 

-       Dijital piyano çeşitleri sürekli geliştiği için bir süre sonra eski model olarak çağın gerisinde kalabilir. Özellikle ilerleyen teknoloji sayesinde yeni modellerin ses kalitesi artacaktır. (Ancak piyanonuz genelde bir ev ortamında sabit şekilde durduğu için yıpranma söz konusu olmaz. Bu durumda dilediğiniz zaman eski piyanonuzu ikinci el olarak satarak yenisini satın alabilirsiniz.)

 

-       Elektrik desteği ile çalışır. Elektrik kesilmelerinde işlevini yerine getirmeyecektir.

 

Elektro piyano ile akustik piyano arasındaki temel farklar çok büyük olmamakla birlikte kullanım alanlarını, hedef kitlesini etkiliyor. Sadece bu iki piyano türünün fiyatları bile değişkenlik gösteriyor. Öte yandan akustik piyano ahşap gövdesi ve mekanizması ile kolayca taşınabilir bir piyano türü olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır. (Kiracılar ve yüksek katlı binalarda oturanlar nakliye konusunu hep hesaba katmalıdırlar.)

 

 

Elektronik Piyano ile Akustik Piyano Farkları Nelerdir?

 

Her iki piyanonun da kendi içinde birçok farklı özelliği bulunuyor. Kullanıcılar piyanoyu kullandıkça keşfetme şansı yakalıyor. Her iki piyano türünü de kullananlar farkları ilk andan itibaren görebiliyor. Ancak geçiş yapacak olan ya da ilk kez piyano alacak olanlar için temel farklar şöyledir;

 

·      Akustik piyano tuşları çok hassas iken dijital piyano tuşları (marka ve modeline göre) daha az hassastır.


·      Elektro piyano elektriksiz çalışmaz, akustik piyano ise her zaman çalıma hazırdır.


·      Akustik piyano modellerinin düzenli akort edilmesi gerekirken dijital piyanoda buna ihtiyaç duyulmaz.


·      Her iki piyano da farklı seslere sahiptir. Akustik piyano daha yumuşak ve doğal bir tona sahiptir. Dijital piyano ise ayarlanabilir sese sahiptir ve ses kalitesi, içindeki işlemci, hoparlör ve amplifikatör kalitesine bağlıdır. Ayrıca, kullanılan ses örnekleme (sample) kalitesi de önemlidir.


·      Dijital piyano taşınabilir, akustik piyano ise ağır ve taşınması zordur.


·      Akustik ve elektro piyano fiyatları birbirinden farklıdır. Dijital piyano fiyatları günümüzde çok daha uygun seviyelerdedir.

 

 

Piyano Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

İlk kez piyano alacak kişiler için yüzlerce model arasından seçim yapmak kolay değil. Özellikle çocuk ve gençlerin piyanoya başlangıç yapması amacıyla hareket ediliyorsa birkaç temel hususa dikkat etmekte fayda var. İşte piyano alırken dikkat edilmesi gerekenler;

 

·      Piyano çalıyorsanız, farklı piyanolarda deney yaparak tuş hassasiyetini ve ses kalitesini kontrol etmelisiniz.

 

-       Dijital piyano ile akustik piyano farklarını bilmeli, her ikisini de denemelisiniz.

 

-       Piyanolar ses kalitesi kadar görüntüleriyle de cezbeder. Ama dekoratif görüntüsü kadar piyanonun taşınabilir olmasına da dikkat etmelisiniz. Taşınabilir piyano daha pratik ve kullanışlıdır, istenilen yere kolayca hareket ettirilir. Ahşap gövdeli akustik piyanolarda bunu yapmak mümkün değildir.

 

-       Her iki piyanoda da tuş hassasiyetine dikkat etmeli, çıkan sese kulak vermelisiniz.

 

-       İkinci el piyano alıyorsanız pedal, tuş sağlamlığı ve gövdesel zedelenme olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

 

 

 

Sonuç : Akustik Piyano mu Yoksa Elektro Piyano mu Almalısınız?

 

Akustik ile elektro piyano arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız eğer kendinize “neden piyano almak istiyorum?” sorusunu sorabilirsiniz. Vereceğiniz yanıtlar seçenekleri daraltmaya yardımcı olur.

 

Örneğin; çocuğunuzun müzikle tanışmasını, zihinsel ve bilişsel gelişimini desteklemek niyetindeyseniz dijital piyano ile iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Elbette beklentileriniz ve süreç tercihinizi etkileyecektir. Her iki piyano türü ve güncel piyano fiyatları incelemesi yaparak nihai kararınızı verebilirsiniz. Ama her iki piyanonun da gelişime, müzikal yolculuğa ve öğrenme sürecine olumlu etki yapacağından emin olabilirsiniz. 

 

 

 

Etiketler: elektro piyano, dijital piyano
Eylül 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sitemizde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır.